>

Monday, May 28, 2012

Tak faham!

1. Berada dalam sebuah seminar 'keusahawanan', semua berpakaian indah, berwarna- warni sini sana. Aku cuma diam, mengharapkan saat aku membuka mata dari kerlipan, aku sudah kembali ke rumah. Tapi hampa. Tiba-tiba seorang Kak Sumayyah (sedapkan namanya?) menegur, 
"Tya, macam mana kalau akak cakap dulu akak pun muslimah macam Tya?"

2. Aku turun dari bilik pensyarah, terlihat kelibat seorang kawan lama yang pernah berada dalam satu kelas dengan aku. Seperti biasa, aku masih berpakaian begini. Sambil ketawa, dia bertanya,
"Woi, bila kau nak gi haji ni?"

Sudahlah, aku sudah penat melayan dunia. Aku harap, bila aku merajuk dengan dunia, dunia akan melayan aku dengan lebih baik. Sobs.

9 comments:

نور توفيقة ادريس said...

Aloo..

Meh akak n Fateh polok tya..

Tya nak taw tak.. Dulu, if pergi mana2 dengan family, orang mesti cakap "ni anak yang study medic ye?"

After akak dress the way how i am now, orang selalu tny, "study mesir ke?" and something like that..

Mindset of people..

Takpe lah jadi "ghuraba".. k..
Kita sama2 usaha utk istiqamah n doakan orang2 semua dapat hidayah Allah.. Amiin..

fuad ansari said...

xpe.. utk perkara dunia, tak perlu nak faham semua... semoga kita semua faham hakikat sebenar kehidupan akhirat.. (",)

Sambil ketawa, dia bertanya,
"Woi, bila kau nak gi haji ni?"

"kalau ikut gaya, mungkin kau yg kena pergi haji dulu kot.. " (gurau2.. dan jgn cakap macamni tau)

muslim yg sejati kena byk sabar dan jaga percakapan.. peringatan utk diri sendiri jugak.. (",)

Bijen M. said...

Satu hari nanti dia akan malu sendiri.

s a r said...

assalamualaikum my dear tya.

akak pun pernah rasa macam tu tya. but time tu akak dres mcm biasa yg akak dres la sbb nak pergi mjlis tyangan perdana filem. ~zaman jahiliyah akak ler tu :P

org yg tgur said:
sar, takda baju lain ke? ~akak tme tu pkai long sleeve mcm biasa. sbb dlm kmpus je pun. ~aduyai. nak nangis rasanya. yela. mana nak setaraf pula dgn mereka yang amt mnjga pnmpilan diri. high hil tuu.. takut akak.. :P

tambah pulak kwn2 akak time tu sume yg agak advance dari akak. akak ni je stok takmo berubah sampai bila2 :P ~mlmpau btul statement. alhamdulillah. akak tak tjebak sama.

tapi tu la kan. mulut manusia. yang lagi advance, lagi cantik, lagi indah di mata mereka itulah yang lagi bagus.

sabar la tya. cantik tak kekal kan? :). tak berubah tak bermakna ketinggalan kan?

~terima kasih atas ingatan untuk diri ni juga. :)

~PENCHENTA~ said...

KakPqa, hugs kuat2. Boleh ke rasa penat dengan dunia? Sobs. Tapi dunia tempat untuk 'berladang' untuk tuai hasil di akhirat.
Amiiin kak. InsyaAllah. Kebanyakan yang surround kita pun kawan2 jugak. Yang selalu cakap2 pun, kawan2 jugak. Bila menangis, sampai tak tahu nak nangis sebab apa dah. :'(

EnFuad, takut lah pulak. Baru kena sikit dah nak nangis. Hukk.

BijenM, Adeh. Entah aku ni boleh jadi contoh ke tak untuk kawan2. Tetiba rasa malu sendiri. Jangan bagi bad impression sudah. Huks.

KakSARkuuuuu, Waalaikum salam warahmatullah kak. Sobs. Aaaaa. Tacing baca comment akak. Huks. Dalam kebanyakan situasi, saya cuma mampu senyum je. Lemahnyaaa. Bila lah boleh nak ajak diorang sekali pulak. Huhuhuhuh. :'(

Anonymous said...

sebenarnya kan tya,

orang2 yang macam ni yang buat orang yang nak berubah for good, jd goyah dan resah keluh kesah.

moga ALLAH bag hidayah buat mereka dan kita semua, amin

btw rindu tya =)

s a r said...

:'(

nak buat macam mana tya. sabar je la yang akak boleh buat. nak menangis sangat dah akak time tu.

lepas je hal tu, akak terus jauhkan diri. bukan tak kawan but asingkan diri je. biarlah kita tak terjebak macam mana yang diaorang buat.

dan sebenarnya akak sedih la tengok dorang macam tu. nak tarik pun akak rasa tak tergapai bila mereka ni sendiri tahu apa sebenarnya yang dorang buat.

sama2 sabar. InshaAllah. Allah akan bagi keizinan satu hari pada dorang untuk berubah. :')

Pencari Allah said...

Dengar dan melayan kata-kata orang lain membuatkan diri gundah, gulana dan sedih. Apakah anda bersedih dengan kurniaan yang ALLAH berikan tidak kepada semua hambaNYA. Syukurilah nikmat yang ada pada anda.
Janganlah bersedih. Menangisi masa-masa kini membazirkan masa. Penuhi hidup dengan kesibukkan berfaedah. InsyaALLAH kebahagiaan dunia dan akhirat milik anda. Sekiang.

~PENCHENTA~ said...

AnonKesayangan, behehehe. Tya pun waktu tu dah rasa 'tak boleh ke macamni?' 'orang tanak kawan ke kalau macamni?' sobs. Tapi alhamdulillah, Allah sentiasa ada. <3

KakSARkuuuu, hee. Entah. Tak berani nak cakap. Dah kena pause kejap, dan analisis balik. Dunia, dunia, dunia. Sobs.

PencariAllah, amboi. Bunyi ganu sudah. Hihi. InsyaAllah, sedang usaha perbaiki diri. Doakang!

sadid sigaraga