>

Sunday, November 3, 2013

Jadi Wanita.

Sejak rumah ni kakak masukkan Astro, makin banyak ilmu yang aku dapat. Khususnya ilmu memasak. Rancangan wajib tonton antaranya adalah baking. Chef Anna Olson paling best. Tersangat banyak ilmu dan tips. Dari aku tak tahu meringue tu apa, sampai boleh buat hari-hari (cewah). Dan kalau takat creme brulee tu, sebenarnya mudah kalau kita tahu tekniknya.

Dulu rumah ni tak ada oven. Jadi niat nak mem'baking' tak membara sangat. Lepas Waleed beli oven, hari-hari rasa nak mem'baking'. Buat pizza dah umpama rutin dah. Asal bosan je, adun doh pizza. Sejam setengah satgi siaplah. Haha. *Mudah je kalau datang mood. (And of course, kalau Allah izinkan).

Dan terima kasih jugak pada mereka- mereka yang rajin share resipi online. Hakikatnya, sejak tukar guna smartphone ni, semua bookmark dan saved pages adalah recipe. Hehe.

Suka aku nak share blog Masam Manis ni. Sarat dengan ilmu yang mudah diaplikasi. Tips untuk google resipi:

1. Cari resipi dari blog/ page dalam negara. Supaya tak susah untuk kita cari bahan-bahan.
2. Tapi, untuk teknik memasak, boleh cuba google blog/ page luar negara. *Luas sikit pemandangan. Haha. Baca banyak-banyak blog. Dah hadam baru buat. Jadi taklah tersilap langkah.

Hey, jom jadi wanita! Haha. ;)

3 comments:

Syuhada Adros said...

Like! :) Akak pun dah lameeeee tak ber-cheese tart. Hihi.

~PENCHENTA~ said...

Jomm kak syuhada ber'cheese tart'! Sodap jugek makan cuti2 ginii. Haha

s a r said...

assalamualaikum hi dear.

rindu gila.

wahh.. pandai masak sudaa.. gudgud. esok lusa kawen, tak perlu ler order delivery pizza ya. hihi

sadid sigaraga