>

Tuesday, November 8, 2011

Soal hati

"Kenapa hitam?"

Seorang teman pernah bertanya. 

It was a drastic change I have made. Alhamdulillah, Allah tetapkan hati untuk istiqamah. 

Dalam hidup ni, kadang-kadang persoalan tak membuahkan jawapan. Cuba laluinya, then we will understand. 

"Saya pakai tudung labuh bidang 60", tutup aurat juga"

It's not about the hijab. It's about the feeling. 

In that uniform, kita rasa malu untuk angkat muka bila selisih dengan lelaki. 
In that uniform, kita rasa segan untuk bersuara lantang.
In that uniform, kita rasa tak selesa bila bergaul dengan lelaki.

Susah nak cakap. 

"Isteri aku tak secantik teman wanitaku yang lama. Tapi akhlaknya jauh berbeza. Dari hari ke hari, di mata aku dia semakin cantik. Entah apa yang Allah ubah. Wajahnya atau hati ini..."

Bila hati dah kata suka. :D


14 comments:

RuMaH TuA said...

Faham~~~
Faham~~~
Faham~~~

(^-^)y

"Bila hati da suka"

abu zarim said...

huhuhu,,,,serba hitam,,,luaran je berwarna hitam,tapi,dalam putih berseri,,:)

-iNtaN- said...

"In that uniform, kita rasa malu untuk angkat muka bila selisih dengan lelaki.
In that uniform, kita rasa segan untuk bersuara lantang.
In that uniform, kita rasa tak selesa bila bergaul dengan lelaki."

cool, dik.

kadang hijab luaran xmenjaminkan hati kita cukup terhijab, bukan? tapi sekurangnya ianya satu usaha~

=)

Anak Pendang Sekeluarga said...

mashallah,menarik citer....yg ditulis..

~PENCHENTA~ said...

RumahTua, aha yes, bila hati dah suka. :)

AbuZarim, insyaAllah. Doakan. :D

KakIntan, tq kak. Yes, dan bila ada usaha, means kita akan go for it, sampai berjaya. Kan kak? :)

AnakPendangSekeluarga, erk. Cuma sebuah pengalaman. :D

fuad ansari said...

kadang2 tak terluah dengan kata2 utk menggambarkan sesuatu nikmat yg diperolehi..

pelik kan..
cara kita berpakaian dapat mempengaruhi sikap kita...

tahniah atas perubahan...

tahniah bibah.. tahniah.. (eh silap pulak..)

tahniah tyah.. tahniah... (",)

s a r said...

assalamualaikum penchentaqu :D

hmm..
bila dah disentuh hati, nikmat yang dirasa tak tergambar, tak terluah dibibir, takda kata2 yang paling sesuai untuk diungkap. alhamdulillah. :)

bila hati dah suka. hidung penyek pun nampak mancung. ehee. ~gurau je dak tyah. :P

Faaein Talip Roy said...

bila hati dah suka..
semuanya indah di mata.. ^^,

Alhamdulillah.. baguslah kamu begitu penchenta..

diri ini mahu berubah.. tapi entahkan bila mampu untuk berubah..

istiqamah itulah rasanya ujian yang berat untuk dilalui.. [-__-]

~PENCHENTA~ said...

EnFuad, kita rasa kita dah kenal diri sendiri, padahal sebenarnya Dia lebih kenal kita, lebih dari diri sendiri. A ah, mungkin sebab tu juga orang gunakan pakaian untuk cipta first impression. :)

Ceit. Saya bukan Bibah lah. Bibah tu Bibah lah. Saya ni saya lah. Grrrrr. :|

KakSARku~, heheh. Dan kalau dah tak suka, yang hensem pun dah tak hensem dah. :(

SisFaaein, memang, antara berubah atau istiqamah, istiqamah lebih susah. Sebab tu kena ada aim and objective dalam setiap perubahan. Baru kita pasti kenapa perlu sangat2 berubah. :)

Al Faqir Rabi'ah Al Adaweeyah said...

salam 'alaik..

cool gler la. seriyes.

rasa bertuah sbb kenal org mcm awak walau hanya di alam maya ni.

moga Allah bimbing hingga ke Syurga. amin!

Pencari ALLAH said...

Alhamdulillah :) anugerah ALLAH.

~PENCHENTA~ said...

AlFaqirRabi'ahAlAdaweeyah, wassalam 'alaik. Ahaa. Jangan bangga dengan manusia. Iman ni pun ada turun naiknya juga. Kita masing2 pun mujahadah dalam kisah hidup yang berbeza kan. Semoga kita sama2 kuat untuk hadapi setiap ujian.

P/S: Kalau ada masa, seronok juga kalau dapat jumpa. :D

PencariALLAH, Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Anugerah Allah yang paaaaaaaaaaaaaaaaling best! ;)

As said...

Moga thabat kita pada jalan taqwa..

Moga yang labuh menutupi itu mampu menjaga diri, mengawal peribadi. Agar selalri dengan syariatNYa. Sambil slow-slow kayuh ubah diri..

~PENCHENTA~ said...

Amiin. Amiin. Amiin. InsyaAllah sis. :D

sadid sigaraga