>

Friday, December 16, 2011

Cukup.

Hari tu aku exam Fizik II. Lecturer dah bagitaw awal-awal nak guna sistem open book. Bukan setakat tu je. Siap dah cakap, soalan semua dari tutorial. PEH! Aku balik rumah, google jawapan semua tutorial. Sebelum exam, aku dah senyum. Sebab jawapan untuk odd question semua dalam tangan. Cuma soalan even question aku tak jumpa. Hah!

***********

Sampai ke saat yang terakhir, masih ada kelompongan pada kertas soalan. Lebih dua soalan aku tinggalkan. Dan yang dijawab tu pun semua tak tepat, aku tahu.

Waktu keluar dewan, aku hampir mahu menangis.

***********

Hari lain, walaupun aku kurang belajar, tapi aku masih boleh mendapat markah yang paling tinggi, atau paling kurang yang kedua tertinggi.

Untuk subjek Fizik II ini, aku terfikir, apakah aku memang tidak ditakdirkan untuk serasi dengannya atau apa?

Tapi aku dah tahu jawapan.

Semua tu sebab aku kurang yakin padaNya. Terlalu yakin pada pakcik Google, dan soalan bocor.

Akhirnya?

Fikirlah, banyak mana lagi kita nak letak kepercayaan pada hamba? Haih. Cukuplah sekali. Cukuplah.

17 comments:

Afida Anuar said...

Yang dah lepas tu, biarkan berlalu, jadikan sebagai pengajaran di masa hadapan...

peringatan tuk akak juga sebenarnya, suka juga tanya pakcik google^_^

As said...

Perlu ke kakak tambah? Sebab adik dah state dengan short and precise.

Tajam sekali terus ke hati.


Btw, time buat asasi kejuruteraan yang sempat setahun je, kakak paling paling suka FIZIK! Sempat sampai Physics II je. Heh.


Final exam around the corner eh. All the best!

As said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...

kadang2 open book lagi sukar sbb makan byk masa nak mencari kat dalam buku yg tebal sbb nak pastikan jawapan setepat mungkin dan akhirnya byk soalan yg tertinggal...

kalau tidak keluar soalan bocor, barang mungkin kertas exam yg akan bocor.. (",)

lama tak amik exam.. rindu pulak rasanya... (",)

s a r said...

assalamualaikum PENCHENTAqu :)

tyah, hee. akak paling tak suka kot open book. sebab kekadang jawapan open book pun tak mengena dengan soalan sebab kita terlalu confident. dan tak prepare betul2 untuk exam tu. percaya 200% dengan soalan yang akan keluar.

macam kata encik fuad, buang masa lagi banyak sebenarnya. tapi nak buat macam mana kan. Kalau dah lecturer tu tetiba nak exam open book sebab nak bantu student dia.

apa juga kputusan yang kita peroleh/hasil yang kita dapat semua dari berapa banyak kita usaha kan. Dia hanya memudahkan usaha kita tu kan.. :)

gudluck cik tyah! :) next time mesti dia dapat high mark untuk fizik tu. :D

~PENCHENTA~ said...

KakAfida, InsyaAllah. Tapi macam dah cuak- cuak jugak ni. Carry marks macam tak cukup je untuk subje yang satu ni. Uhuh. Doakan eh. :)

KakAs, owh, akak dulu asasi kejuruteraan? Woh. Dahsyat. Eheh. Fizik II boleh buat botak kepala kalau belajar lama2. Hahah.

Doakan tya kak final ni. ;)

EncikFuad, a ah. Betul. Nak blek satu hal, nak menggigih bagi complete semua pun satu hal. Haihh. :(

KakSARkuu~~, waalaikumsalam, kak. Eheh. :)

Betul, kita akan kurang prepare. Kekunun cam semua benda dah ada dalam buku, nak study apanya lagi kan? Uhuh.

Btw, susah sikit tya nak dapat high mark untuk fizik. Sebab kurang berperasaan waktu dalam kelas. Ahah.

As said...

Sekerat jalan la tapinya :D
Alhamdulillah time tukar medical sector dapat tarik kebanyakan subjek dan tak perlu tambah tahun :)

InsyaAllah insyaAllah semua oke. Yakin pada Dia. Apa je yang Dia bagi adalah yang paling awesome untuk kita.

Yang penting kita usaha habis boleh then tawakkal. :)

Kakak pernah tak dapat study langsung for exam dan tak tidur langsung sebab sakit sangat. Tapi boleh pi exam dengn rasa tenang, of coz dari Dia. Dan boleh jawab. Alhamdulillah.

So yakin yakin jom. hehe ^__^

Anonymous said...

Awak! Awak! All the best! Sama-sama pulun dan doa untuk final ye.

-Kakak Yang Gigih :D

Pencari ALLAH said...

Syukur tersedar dari lamunan :)

mhafiz_ydin said...

Dah ada experienced open book exam. Banyak masa habis selak nota dan buku, tapi soklan tak leh jawab. sedey. haha..

~PENCHENTA~ said...

KakAs, sooo nice perasaan bila kita tak tahu jawab exam, dan lidah sentiasa basah sebut nama Dia, dan hati tetap gigih percayakanNya. Dan Dia memang tak pernah hampakan kita. :')

Saaaaayang sangat dia. Hee.

KakakYangGigih, Woh. Dah sampai sini dah rupanya dia. Ahah. InsyaAllah kak. InsyaAllah. :D

PencariALLAH, kan? Allah memang saaaaangat sayang oada hambaNya. Ujian kan tarbiyah? ;)

MHafiz_ydin, Oh. A ah. Tu lah. Bergantung lagi kat buku. Orang suruh bergantung kat Dia. *terkena balik* Ahah.

Anonymous said...

chayok chayok!

Pencari ALLAH said...

Satu ujian untuk berusaha menjadi yang lebih baik disisiNYA. InsyaALLAH. :)

Hassan said...

Salam Sejahtera ...
Blog yang menarik ~~~

~PENCHENTA~ said...

Anon, Aja aja fighting! Eheh. :D

PencariALLAH, insyaAllah. Tidaklah diturunkan suatu ujian kecuali untuk meninngkatkan iman ye dak? :D

Hassan, Syukran.

Pencari ALLAH said...

Yap teman :)

~PENCHENTA~ said...

:D

sadid sigaraga