>

Friday, December 9, 2011

Pilihan

"Cara paling mudah untuk buat keputusan adalah dengan tidak mencipta pilihan"

Faham tak?

"Aku nak makan Dabel Cis Beger ke nak Mek Ciken?"

atau

"Aku nak makan kat rumah je. Noktah."

Mana mudah? Haha.

Nak yang mudah pun kena susah dulu.

*Erk. Apasal semua ayat aku macam pusing-pusing je? Hah. Harap kalian faham bila dah memalam camni. Ishk. >.<

Macam mana untuk tidak mencipta pilihan?

Tetapkan satu pendirian. Tu je.

Dah, takkan semua nak kena bagitahu? Cuba fikir sendiri. Keh3.

*Anda-anda semua memang tak rasa curiga eh? Sebelum ni post kahwin. Sekarang post pilihan. Memang tak ada bau eh?


SENGIH.

19 comments:

s a r said...

assalamualaikum PENCEHNTAqu.

nampaknya cik bibah sudah pun mempunyai pilihan hatinya. Alhamdulillah. nanti jangan lupa kalau nak walimatulurus. eheh :P

Anonymous said...

ahaaa tak paham

abu zarim said...

ehem3,,,cik bibah da maju setapak kehadapan,,:p

Anonymous said...

aik, nak suruh orang curiga pulak?

As said...

Untunglah jika ada pilihan.


Untunglah jugak jika tak perlu buat pilihan.


Oh ini seriyes!

~PENCHENTA~ said...

KakSARku~, Eheh. Tunggu ya nanti. InysaAllah, tak lupa punya dekat akak kesayangan nih. :D

Anon1, Erk. Belum pernah lagi ada anon nak comment kat belog ni. Jeng3. Tak faham? Bagus. Hahah. :P

AbuZarim, Mana title 'Akak'? Ahah. InsyaAllah, insyaAllah. :D

Anon2, Serius ceriga jugak sejak bila belog ni ramai anon. Ahah. Dah tu, hang jadi curiga ke idak? Keh3.

KakAs, Kan. Kan. Kan. :)

Bijen M. said...

Yelah!

Anonymous said...

Anon 1 adalah akak..kihkih

~PENCHENTA~ said...

BijenM, Woh. Orang jauh comment bhai! Biar benar. *Gosok2 mata* Lama tak dengar cerita? Ingat dah hilang url belog nih. Keh!

Anon, Ohh. Haha. Serius eh tak paham? Keh3.

fuad ansari said...

kadang2 mmg tidak mahu mencipta pilihan.. tetapi apakan daya, pilihan datang dgn sendiri..

kalau bibah nak pilih calon suami, pilih yg lebih beragama adalah cara yg mudah utk membuat pilihan..

p/s: untunglah bibah.. sbb sudah boleh berbicara pasal kawin.. (",)

abu zarim said...

ehem3,,,,xpe la AKAK penchenta,,,,kite sebaya,tp,sy bg peluang maju kedepan dulu,,,hihih,,,,
moga kekal dlm hidayah,mnjadi asbab hidayah tersebar seluruh alam,termasuk france,,:)

abu zarim said...

ehem3,,,,xpe la AKAK penchenta,,,,kite sebaya,tp,sy bg peluang maju kedepan dulu,,,hihih,,,,
moga kekal dlm hidayah,mnjadi asbab hidayah tersebar seluruh alam,termasuk france,,:)

Pencari ALLAH said...

Kalau menepati syariat, teruskan dengan kahwin pilihan :)

~PENCHENTA~ said...

EnFuad, InsyaAllah. Bibah plan nak suruh ayahnya merisik yang dekat masjid sana. Mudah2an, yang dekat dengan masjid tu, dekat juga hatinya dengan Allah. Eheh. Rameli dah siap buat pilihan belum? Kekeke. :P

AbuZarim, post ni bukan pasal saya nak kawin pun. Jauh lagi kalau pasal pilihan suami. Hahah. Sampai 2 kali post. Keh3.

PencariALLAH, insyaAllah. Itu yang guide proses pemilihan sebenarnya.. :)

Ismi Ijmi said...

tidak mencipta pilihan adalah yang terbaik.
tetapi bila memilih akan lebih puas hati.
saya ambil pertengahan,ikut la.kdanag2 suka pilih. bab baju, hp, laptop, atau benda2 mahal, lebih suka memilih. skrg dah genap sebulan kot xde tikus sebab tikus lama dah pening. guna tikus xde ekor kat lappy ja.

tp bab2 makan, minum tak pilih sangat.

~PENCHENTA~ said...

Kata orang, hidup ada soal pilihan. Sebab tu kita perlu istikharah setiap hari. Bukan setakan nak kawin je. Kan? :)

Kadang2 kita bukan mahu memilih. Tapi perlu. Memilih suami, memilih nama anak, memilih pendidikan anak2. Hmm.

Banyak lagi boleh argue pasal post ni. Ahah. Ishk. >.<

abuyusof said...

tetapkan pilihan dan solat hajat.. power!

Al Faqir Rabi'ah Al Adaweeyah said...

moga bertemu yang terbaik!

doakan akak jugek!

lambat benor nak munculnyew.. hukk.. [=_=']\

~PENCHENTA~ said...

Abuyusof, Yepp. Benar. Dan istikharah. :)

AlFaqirRabi'ahAlAdaweeyah, insyaAllah. :) Ni adalah antara post angan2 je kak. Uhuk. Akak jalan dulu lah. Kekeke. :P

sadid sigaraga