>

Friday, December 23, 2011

Biasa biasa.

"The image formed in our eyes are real and inverted" -Science, Standard 6.

Selama lebih 6 tahun aku simpan persoalan tu. The image was inverted!
Sampai aku berkenalan dengan Encik Google. Dan dari apa yang aku baca, aku simpulkan:

-Semua yang kita nampak adalah hasil dari 'kebiasaan'. Para saintis percaya, di awal kelahiran manusia, setiap imej yang kelihatan adalah terbalik. Hingga satu saat kematangan organ mata, dan otak telah 'terbiasa' untuk memusingkan imej yang terhasil.

-An experiment was conducted. 'Bahan eksperimen' dipakaikan sepasang kanta yang meterbalikkan menebalikkan imej pada mata selama 7 hari. Pada hari ke-8, kanta tersebut dibuka. Dan?

Imej yang dilihat masih terbalik!

Kenapa? Sebab otak sudah biasa dengan imej yang terbalik tu. Dan beberapa hari kemudian, setelah 'bahan eksperimen' terpaksa pening lalat barulah imej tersebut kembali ke situasi asalnya.

***********

"Sebuah kebiasaan cuma dapat diubah dengan kebiasaan"

Sebabtu lah,

"Daripada A'isyah RadhiAllahu'anha, Nabi SAW bersabda: Wahai manusia, lakukanlah amalan mengikut keupayaan kamu. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu jemu. Amalan yang paling Allah sukai ialah amalan yang berterusan walaupun sedikit." [HR Bukhari dan Muslim]"

Mu ingat mudah ke nak biasakan? Patutlah. Patutlah. Allah. Allah.

Biasakan sedekah untuk buang kebiasaan pandang hina kat orang.
Biasakan p masjid untuk buang kebiasaan bizi dengan dunia.
Biasakan study untuk buang kebiasaan buang masa. ERK!

Final exam insyaAllah mula 4 Januari 2012. Doakan ya kawan-kawan! :D

31 comments:

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

Setiap ciptaan ALLAH itu sangat unik....

ALLAH menciptakan sesuatu supaya kita dapat berfikir tentang kekuasaan ALLAH S.W.T...

Gug luck! ^_*

analisiszikri said...

kena biasakan yg betul an..baru sebati.

Afida Anuar said...

nak istiqamah...tu yang payah. Ada je dugaan... Allah...

PS: semoga sukses!

Anonymous said...

Good luck..sibuk rupanya..patutla jarang nampak...

-Kak IA

Anonymous said...

tya, this is the only way that i could reach you. minta tya doakan saya ya. saya nak jadi kuat! even if saya x bleh jadi org yang lebih baik, lebih baik, lebih baik pun sya harap saya bleh stay the way i'm now. mintak jauh dari blk to who i used to be.doakn ye tya.

~PENCHENTA~ said...

Noorieda, Waalaikum salam. Eheh. Betul. Sampai iman tahap tinggi, seorang manusia bila pandang kepada makhluk, dia akan nampak Tuhannya. MasyaAllah. Harap2 sangat boleh buat macam tu jugak. >.<

AnalisisZikri, Betul. Tapi nak biasakan yang tak biasa bukan macam biasa. Hah!

KakAfida, tu lah. Eh. U punya slipper tu bila tah nak sampai kat tuannya? Ishk. >.<

KakIA, tu lah. :( Bila tah nak beborak sampai tak tidur lagi? Eheh. :P

abuyusof said...

satu entry yang cerdik..

Pencari ALLAH said...

Semoga berjaya teman. :)

Yana Lan said...

Taknak yang biasa-biasa. Nak yang luarbiasa-luarbiasa boleh?

Bijen M. said...

Seb baik lu belajar Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris kan?
Hak hak!

Orang yang jaga 40 hari takbiratul ula belakang imam, Allah bagi dua pelepasan.
Sifat munafik dan azab neraka.
Sebab tu ulama kata nak bagi sesuatu amal melekat dalam diri, istiqamah at least 40 hari.
Sekiang!

~PENCHENTA~ said...

AbuYusof, MasyaAllah. Cuma apa yang terlintas saja ni. Allah yang bagi lintas. :D

PencariALLAH, Jazakillah. ;D

KakYanaLan, Haha. Nak luarbiasa-luarbiasa macam mana? Otomen? Ke boboi boy kuasa dua? Hak3.

BijenM, Hmm? Apa yang nasib baiknya? 40 hari tu true. Tapi kalau istiqamah dalam mesia pun tak salah. Nak pergi jejauh tu, nabi tak cakap. Sekaing.

~PENCHENTA~ said...

Anon(December 24, 2011 3:45 AM), Sorry baru perasan. Sebab spam tadi. Allah. Beratnya bunyinya. Please2 jangan rasa lemah sangat, sebab Allah akan sentiasa ada by our side kan? ;D And what are friends for, kalau bukan untuk saling mendoakan? InsyaAllah. InsyaAllah. Semoga semuanya terbaik buat kamu. Amiin.

As said...

Hehe sengih baca komen.

Btw entry ni macam Biasa, simple but precise. Sharp terus kena belah macam Nabi SAW belah bulan berbekas hingga kini.

Kebiasaan yang dalam kadar biasa, akan membuahkan kebiasaan. InsyaAllah ameen.

p/s: Macam orang Diabetes kena makan small, but frequent meal. :D

Tya, take care :)

Bijen M. said...

Kalau sahabat tak pergi jejauh tinggal Mekah Madinah tak tahulah gua agama apa hari ni.

~PENCHENTA~ said...

KakAs, woh. Sempat lagi eh? :D
Bila doctor dah cakap. Eheh. Dengar tu semua diabetic patient! :P

BijenM, Rajin betul patah balik. Selalunya singgah pun tidak?
True. Tapi anda fahamkan 'negara jauh' yang saya maksudkan tu apa? Dan anda juga tahu which is more important, embedded in rukun Islam? And which did you perform? Negara jauh mana yang anda tuju?

As said...

Eh sape doctor kat sini?

A teacher I am! Hehe. ;p

Kakak always love the time when you stand up for something you believe is right.

Sebab Tya for sure ada firm argument behind. Great enough. We should always search and search without taklik je. :)

Memang sempat je, ginilah dulu hidup bila on call memalam.

~PENCHENTA~ said...

Owh. Lupalah cekgu! Eheh. :P

Tapi sekarang kena belajar yang argue bukan untuk menang. Eheh.

Untunglah dah sampai rumah. Setadi bebanyok. Nak mengajar tu nanti. Eheh. :D

fuad ansari said...

Pandangan mata selalu menipu..
Pandangan akal selalu tersalah..
Pandangan nafsu selalu melulu..
Pandangan hati itu yang hakiki..
Kalau hati itu bersih..


"The image formed in our heart are real and great" -Science, Taska ABIM.

(",)

~PENCHENTA~ said...

Wow. Husna ajar eh? Eheh. Tolong cubit pipi. >.<

Bijen M. said...

Aku cakap mende pun kau takkan terima ye dak?
Heh!
Kbai!

s a r said...

assalamualaikum PENCEHNTAqu

hmm... satu imej seribu satu pula penjelasannya ye tak :)

gudluck kamu. do your best. cek, i want to ask, do u know where the GSO office. ~eheh, akak tak tau kat mana walaupun dah lama berkampung kat situ dulu. hee. byk perubahan kan.

~PENCHENTA~ said...

BijenM, Oh kamon lah. Tolong jangan samakan benda ni dengan debat. Aku ambil semuanya under consideration. Tapi kalau kau dah putus asa gini, apa lagi aku nak consider kan?

KakSARkuu~, Eheh. Betul. Betul. Eh. GSO tu apa? Ngeheh. Meh lah datang sekali. Boleh dedating. :D

Bijen M. said...

Komen ni tade kaitan dengan post kat FB lah.
Post kat FB tu aku nak cakap pasal ...
Ahhh!
Nantilah aku cerita.

Bijen M. said...

3:137
6:11
16:36
27:69
29:20
30:42

~PENCHENTA~ said...

Eh. Banyak nampak simpan cerita untuk 'nanti lah cerita'? Haha. Aku tuntut satu2 nanti. Hek.

Macam ni baru best! ;)

s a r said...

hee. GSo tu office untuk masters n phd student. hee. akak tak tau kat mana. nama je dah berkampung lebih 3 thun. banyak lagi rupanya yang tertinggal nak terjah kat situ huu.

ashrafi said...

Assalamualaikum.

MasyaAllah. Terbaik entri ini, terbaik!

Terima kasih dan salam ukhuwwah.

menusuk hati said...

anda menjadi luar biasa kalau membiasakan diri dengan apa yang biasa nabi saw buat.


alamak!dah 753am,nak turun kerja jam 815.Argh!!

Anonymous said...

aaaa update update!!!!

-org us-

~PENCHENTA~ said...

KakSARku~, ada lah tu kat belakang2 tu. Selalunya office macamtu duk belakang2 tu kan? Kat jalan pusat asasi tu. :D

Ashrafi, Salam ukhuwah juga. :D

PakCikMenusukHati, Haha. Rasulullah tak ajar p keja lewat. ;P

OrangUS, dah. P baca nun. Haha. ;)

Al Faqir Rabi'ah Al 'Adaweeyah said...

salam 'alaik..

moga dipermudahkan Allah ya habibati^^

moga kecemerlangan di dunia ini bakal membuahkan kecemerlangan di akhirat hendaknya.. [^_^]/

sadid sigaraga