>

Tuesday, February 7, 2012

Keperluan

Dahulu zaman masih ada facebook, aku pernah terfikir,

"Letak gambar dalam facebook bukannya apa pun. Asalkan kita tak letak gambar yang tak tutup aurat, etc kira takpe lah."

Tapi rupanya aku silap. Zaman teknologi sekarang bagaikan tiada sekatan langsung.

Kata sahabat,
"Sedangkan wanita berjilbab pun boleh dibogelkan."

Terbukti lepas aku jumpa ni.


Ya Allah. Takut aku jadinya.

Sekadar buat pesanan. Aku rasa dah ada keperluan untuk wanita benar-benar 'sembunyi'. Kalau tak, takkan lah Rasulullah (Sollu Alaih) boleh kata yang wanita ni sebesar-besar fitnah. :(

12 comments:

Yana Lan said...

Seminggu lagi dah nak deactivate FB yang diguna sekarang. :D

Anonymous said...

Nak deactivate fb jugak tp nak post kat " somewhere" jugak. Gimana ya?

K. IA

Pencari ALLAH said...

Ish! Inilah dinamakan kerugian. MasyaALLAH.

~PENCHENTA~ said...

KakYanaLan, haha. Semoga dapat manfaat sama2. :D
Nanti kena keep in touch thru blog jelah ni. :|

KakIA, emm. Jangan rasa tu beban. Haha. Tuan punya kan ada. :D Pepandai lah dia cari 'bini' lain. Kah3.

PencariALLAH, takut kan? Hee. :|

Anonymous said...

Ish Tya ni.. Saje je.. =p
Takdela rasa terbeban, memang suka berkongsi what I learnt..

K. IA

fuad ansari said...

manusia terkadang2 terlebih rajin dengan membuat perkara2 yg tidak sepatutnya..

begitulah selalunya.. asal tujuannya untuk kebaikan.. tapi seringkali disalahgunakan..

menaburkan fitnah sahaja dosanya sudah besar.. apatah lagi membuat usaha agar semakin ramai menaburkan fitnah.. na'uzubillah...

s a r said...

assalamualaikum penchentaqu

moralnya, jangan letak atau pun deactivate permanently. :)

Al Faqir Rabi'ah Al 'Adaweeyah said...

erk.. astaghfirullah!

dahsyat sungguh fitnah zaman ini ya.

itulah jadi perempuan ni kan, kalau takde keperluan untuk keluar rumah, elok je la duk di rumah.

itu lebih baik dan lebih menjaga.

wallahu'alam.

Pencari ALLAH said...

Takut jugalah. dunia-dunia.

Ummu Nuha said...

Salam ziarah tuan blog ^^

Hati2 dgn dunia siber sekarang

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM WBT..

Terima kasih kak atas ingatannya..^_^

~PENCHENTA~ said...

KakIA, Heheh. Kan ada profile lagi satu tu? :D Guna lah yang tu je. :D

EnFuad, Hee. Takut betul lah dengan manusia terlebih rajin ni. Oh. Baidewei, nak mintak belikan sticker UKM boleh? haha. Nak tambah koleksi kat kereta. :P

KakSARku~, Waalaikum salam warahmatullah. :D Dah. Dah settle dah semua. Tapi jangan lupa, bukan tu je medium yang ada. Kadang2 dekat blog pun kita boleh ralit dari post gambar2 macamtu. :(

AlFaqirRabiah, Setuju! ;)

PencariALLAH, :D Nama pun dunia. >.<

UmmuNuha, Wassalam. Uhh. Macam dah tak berani nak 'hidup' dalam dunia siber ni dah. >.<

Noorieda, Wassalam. Sama2 kasih. ;)

sadid sigaraga