>

Tuesday, March 29, 2011

ke mana perginya facebook?

Pertamanya, aku minta maaf buat rakan-rakan yang baru di'add' dan baru di'approve' yang masih belum berkesempatan untuk beramah mesra menyulam kasih.

Aku terpaksa deactivate account itu demi kemaslahatan bersama. Kerana aku lihat facebook sudah semakin berjaya mengambil tempat di hati, dan secara tidak langsung mengawal nafsuku.

Kenapa aku buat facebook?
Dahulu, sewaktu sibuk facebook ini kecoh dengan ura-ura bahawa ini adalah propaganda Yahudi, sewaktu wujud pula Millat Facebook, sewaktu ramai pula menutup akaun masing-masing, aku masih dengan hujah yang menegakkan pendirian sendiri.
Kalaupun facebook ni Yahudi punya, biar aku guna untuk sebarkan ilmu, untuk sebarkan dakwah. Biar mereka rugi sikit.
Ahh. Tapi, lama kelamaan aku rasa rugi sendiri. Masa terbazir menunggu sahabat-sahabat online, berbalas-balas di ruang comment, berkongsi rahsia hati melalui message dan chat, tak kurang juga bergaduh dan menangis sewaktu penarikan diri dari Kelab Debat UPM. Ya, banyak masaku dihabiskan bersama facebook.

Kenapa aku delete facebook?
Setiap kali muhasabah diri sebelum tidur, aku sedih kerana terlalu banyak masa aku dihabiskan di facebook. Tapi, bangun sahaja dari tidur semua itu bagaikan gurauan dalam mimpi. Tak terkesan sikit pun. Kerana semuanya hanya dihujung jari. Tapi, makin lama, facebook semakin kelam-kabut. Dengan poll, survey, apps, dan lebih teruk link-link kotor. Ahh. Aku malas mahu bercerita. Sebenarnya anda juga faham kan?

Cuma, doakan aku berjaya dalam usaha menahan diri dari activate balik facebook tu. :|

11 comments:

Ibnu Mutalib said...

amiiin

~PENCHENTA~ said...

Syukran :)

menusuk hati said...
This comment has been removed by the author.
~PENCHENTA~ said...

gedik lah pakcik. bagitaw mak cik nnti. haaa.. :P

menusuk hati said...

Hehehe...moga maintain azam mu itu...

menusuk hati said...

tu komen utk blog lain..huhu...

~PENCHENTA~ said...

Menda apanya ni pakcik? Aaa. Tak faham. Grr.

Bijen M. said...

Gile rare budak deactive Fesbuk.
Ko tak normal eh?

~PENCHENTA~ said...

Yelah. Yelah. Anggap jelah mcam tu. -.-"

iqbalsyarie said...

moga dapat bertahan lama2 :)

~PENCHENTA~ said...

:)

Kau pun. Best ni ada geng deactivate fb.Haha.

sadid sigaraga