>

Thursday, September 22, 2011

kool brader kool

Tadi aku terbaca ni:

Tabik lah manusia-manusia yang mampu menanam perasaan menyampah macamni. Belajar bahasa arab dan tak suka bahasa arab? Yang guna 'you', 'I' ,'weols', 'uolls', segala tu high standard lah kan? Walaupun tak pernah dapat A Bahasa Inggeris. Ceh!

Sudahlah! Hang ingat mati nanti guna bahasa apa? Ceit! Aaaa. Kenapa dunia macamni? 

18 comments:

s a r said...

assalamualaikum dik.

~eheh. kelakar je la. yang cakap tu tiada kesedaran or kelupaan or sengaja keterlupaan or sengaja buat2 lupa ingatan. eheh.

subhanaAllah. orang sekarang memang memperagung bahasa barat dari bahasa sendiri. hmm. entah ler..

~PENCHENTA~ said...

Wa'alaikum salam kak. :)

Hee. Baru perasan yang gambar tu besar sangat. Tak nampak separuh. Haha. P tengok balik p. :)

Hmm. Dah tak suka tu dah lah. Tak payah lah benci orang yang suka berbahasa arab. Walaupun mereka tak pernah dapat A. Ishk. Terasa. Haa.

Afida Anuar said...

Ya Allah...kut yer pun tak nak cakap bahasa arab, tak payah la benci kat orang yang bercakap iyer dak? isk...

Ismi Ijmi said...

marah nampak..
sangka baik ya cik,hehe

Faaein Talip Roy said...

beruntungnya mereka dapat belajar bahasa arab dengan baik.. tapi tak nak manfaatkan.. rugi je.. baik bagi saya je belajar bahasa arab tu dulu.. tetiba cam emo.. hehe.. yelah sebab jeles sesangat... nak jugak belajar bahasa arab.. -__-

نور توفيقة ادريس said...

Tya, akak link post tya ni dekat persatuan U akak, permitted, k..
Hee.

Honestly, akak pernah rasa "duhhh" dekat orang yang pakai "ana/ anti" etc etc etc.. Sedih kan, ada rasa macam tu dekat bahasa yang Allah pilih untuk sampaikan mukjizat besar.

Doa lah mereka2 ni dapat hidayah.. Insya Allah:)

~PENCHENTA~ said...

Kak Afida: Ishk. Tu lah. :(

Izmer: Macam mana nak bersangka baik? Ajar. Ajar. Ajar. :( Banyak sangat dosa dengan manusia kalau gini. Ishk.

Faaein: Haih. Saya pun emo jugak. Ishk. Mari belajar bersabar. Hee. :D

Kak Pqa: Amiin. :)
Semoga mereka dapat hidayah dan ajarkan kepada orang lain (macam tya ni) jugak. Amiin. Amiin. Amiin. :))

s e n s h i said...

menyampah tade la kot rasanya..

cume rendah1 diri sikit hehehe

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said...

salam,

mcm ade masalah kejiwaan tu... hehe

fuad ansari said...

orang yg nak belajar2 guna panggilan dalam bahasa alquran pun, dah ada yg menyampah..

apatah lagi utk orang2 yg nak belajar-belajar ikut cara Nabi saw ajak manusia kepada cara hidup berlandaskan quran dan sunnah, mesti lagi ramai yang menyampah kan..

lumrah lah kot.. hadapi dengan tenang.. (",)

~PENCHENTA~ said...

Senshi: Hee. Kan? Seronoknya dapat A tiap kali exam Arab. Haihh. T__T

Ummi Hanie: Agak lah kak. Ajar macam mana nak kool kak.. :D

En Fuad: A ah kann. Hmm. Dunia, dunia.

Pencari Cinta Sejati said...

practice jugak walau tahu ana,anta, anti pun.. kita berusaha daripada ada ilmu tapi tidak dimanfaatkan.
*geram*

~PENCHENTA~ said...

Alhamdulillah. :)

Geram? Sila baca tajuk post ni. :P

Saleem Wahab said...

ada ka patut?? hish...
sunnah rasul dia tak suka..moga Allah bagi hidayah pada hati dia kan..

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam,apa khabar saudara/saudari,artikel yg menarik,saya jemput saudara supaya memberikan koementar/pandangan terhadap artikel yg di tulis oleh saya...harap memberikan komentar/pandangan yang tidak beremosi…hahahah

~PENCHENTA~ said...

Saleem Wahab: Amiin. :)

Rabi'ah Al Adaweeyah said...

sedihnya. nampak sangat kebencian dalam hati mereka terhadap islam. tak terfikir ke, ramai lagi org lain yang nak belajar bahasa syurga tu tapi tak dapat peluang.

Allah Allah.. manusia, memang selalu lupa daratan. moga Allah masukkan hidayah ke dalam hati-hati mereka, amin..

~PENCHENTA~ said...

Rugi, rugi. Dah lama menahan rindu nak belajar arab lagi. :(

Seronoknya kalau dapat baca Quran sambil faham maksudnya. Ini, nak kena tengok tafsir ja. Makna dan intonasi pun dah lain. :(

sadid sigaraga