>

Saturday, September 3, 2011

teori

Dulu aku ada satu teori.

"Seorang lelaki selalu mahu isteri seperti ibunya. Dan seorang wanita selalu mahu suami seperti ayahnya"

Tahu kenapa?
Sebab lelaki yang paling dekat dengan seorang wanita adalah ayahnya. Dan wanita yang paling dekat dengan seorang lelaki adalah ibunya.

Tapi sekarang aku rasa aku perlu ubah teori tu.

Macam yang aku cakap dulu, dalam post ni.

Itu kisah ibu bapa yang wariskan iman.

Tapi, bak kata pepatung:
"Kita ni, anak-anak tak boleh ajar mak ayah. Tunjuk dengan akhlak. Baru mereka nampak."

Jadi, kata pepatung tu dah mematikan teori aku.

Kerja mewariskan iman tu hanya di tangan mak ayah. Anak-anak tak boleh ajar mak ayah.

Mak ayah yang kurang memuaskan hati tak bermaksud anaknya pun tak memuaskan hati kan?

p/s: Misi pencarian menjadi semakin sukar.

KAH KAH KAH.



16 comments:

CS said...

tp akk sbnarnya agk bersetuju dgn teori tu...sedikit banyak, msti ada karakter pasangan kita d yg sama dgn family kita..at least, wajah tu akn d irasnya dgn adik beradik kita..hahaha...suratan@kbetulan?

CS said...
This comment has been removed by the author.
~PENCHENTA~ said...

Ye ke kak?

Hee. Tapi nanti tak ada variation lah.

Ajar lagi kak. :)

CS said...

hhihihi...mmg mcm xde variation...tp mudah utk proses identification...hahaha..xpayah pkai baju sedondon..tgk muka dh tau menantu sape...gurau je la...kebetulan je...ada gak yg lain..tp org kata if muka seiras, tu serasi~~

~PENCHENTA~ said...

Huhu. Macam tu ye?

Akak carikan lah. Dah tahu muka saya kan. Cari yang seiras. Baru serasi, insyaAllah. Hihi. :P

Afida Anuar said...

hmmm..mcm tu pulak dah...

bab makan dengan bab pergi masjid...kalau boleh akak nak cari yang persis ayah akak...aduhhh demand tak hingat ni.. kekekkeek

~PENCHENTA~ said...

Kan Kak Afida kan.

Mesti ada part yang kita nak sama dengan mereka. :)

menusuk hati said...

yang penting seiras keinginan dalam beragama..hehe

~PENCHENTA~ said...

Setuju tu pakcik! :)

Anak Pendang Sekeluarga said...

sy nk isteri yg ...ish3 segan la nk ckp....hahhahahahah

Anak Pendang Sekeluarga said...

sy nk isteri yg ...ish3 segan la nk ckp....hahhahahahah

~PENCHENTA~ said...

Eh. Motif gedik? Haha.

Apa-apa pun.
Semoga jumpa dan dapat yang terbaik. :)

Norsha said...

jangan putus asa, teruskan misi pencarian....

~PENCHENTA~ said...

Kak Norsha, tapi saya ada teori lain lagi. Nanti saya cerita.

Doakan yang terbaik naa. :)

Bijen M. said...

Pernah dengar teori Casablanca?

~PENCHENTA~ said...

Tak. Apa tu?

sadid sigaraga